Maatwerk MS Access

In de loop der jaren is er een efficiënt en feilloos systeem van bouwen ontwikkeld. Hieruit rollen professionele Access applicaties zoals u die nergens in Nederland aantreft.

Laten we enkele feiten onder het vergrootglas leggen.

Jos van Alphen (Bouwend Nederland): "Office Programs levert ons de flexibiliteit die wij nodig hebben om actuele ontwikkelingen toe te voegen aan ons databestand. De zoek- en rapportagefuncties geven ons veel mogelijkheden om op een eenvoudige manier onze onderzoeksgegevens te analyseren en te presenteren."

Tip Via deze knop kunt u o.a. basiscomponenten en voorbeelden bekijken. Als u doorklikt kunt u extra modules gaan bekijken. Via Home kunt u altijd weer terug (of via Vorige van uw browser).

Hoogwaardige kwaliteit

Betrouwbaar en perfect

Bij Office Programs doen we niets anders dan MS Access applicaties maken. Dag in dag uit, al vele jaren. Daarbij ligt steeds de nadruk op: 'Hoe kunnen we objecten (onderdelen, programmacode etc.) zodanig managen dat we het maar één keer hoeven te maken, kunnen verbeteren en vervolgens kunnen hergebruiken?'

Voorbeeld

Efficiënt en dynamisch met herbruikbare programmacode in Access

Heeft u de belangrijkste basis al bekeken?

Om de hoogste kwaliteit te realiseren draait het allemaal om innovatieve en modulaire programmering. Op de pagina Waarom is Office Programs uniek in MS Access? ziet u hoe we dit aanpakken en wat hiervan de voordelen voor u zijn.

Wanneer u een MS Access applicatie laat bouwen, is het erg belangrijk niet alleen stil te staan bij de bouw. Want de bouw is slechts een deel van het geheel; er komt nog heel wat achteraan. Zaken die u zichzelf dient af te vragen zijn o.a.:

 • Wat is de werkwijze van de Access programmeur?
 • Wat als er na levering uitbreidingen of aanpassingen moeten komen?
 • Heb ik dan te maken met bedrijfsverstoringen?
 • Draait mijn MS Access applicatie altijd onder elke versie en op elke pc?
 • Ongeacht waar de server staat?
 • Moet er bij elke scheet een programmeur aan te pas komen om de boel draaiende te houden?

Op bovenstaande verwijzing (onder Heeft u de belangrijkste basis al bekeken?) wordt dit allemaal verklaard.

Dit zijn allemaal noodzakelijke vragen omdat heel veel Access programmeurs en ontwikkelaars helaas ernstig tekort schieten. Snel leveren, ja. Zorgvuldigheid, kwaliteit leveren en verantwoordelijkheid nemen, nee. Dat heeft iets van een 'garantie tot aan de deur'. En ja, men staat direct voor je klaar als er problemen zijn, maar als je als leverancier goed werk levert is dat helemaal niet nodig. Dan zorg je niet voor problemen, maar voor oplossingen. Gaan betalen voor de tekortkomingen van de leverancier? Zo gaat het vaak. Booming business! Als leverancier hoor je gewoon je verantwoordeljkheid te nemen, zo eenvoudig is het.

Daarom is het belangrijk om vóór de bouw rekening te houden met mogelijke calamiteiten achteraf. Als opdrachtgever dient u namelijk vóóraf te weten of je kan rekenen op een kwalitatief goed product én op een goede nazorg zoals het hoort. Want de kwaliteit van het product wordt bepaald door het hele plaatje.

Dankzij ons efficiënte Office Programs systeem (zie verwijzing onder Heeft u de belangrijkste basis al bekeken?) hebben we dus al een flinke voorsprong en is de weg vrijgemaakt voor veel fantastische mogelijkheden met veel voordelen. Zonder ellende, zonder onnodige kosten achteraf. Een genot om mee te werken.

Alvast een paar voorbeelden zien? (Via de zwarte knoppen veel meer voorbeelden en advies.)

Formulier Orders in Access
Orders gegevensblad in Access
Dialoogvenster Heffingen (tabblad Instellingen) in Access

Goede basis + maatwerk

De basis

Afgezien van de data waar het om gaat, begint alles met de basiscomponenten. Dat is een goede start, want ook bij het bouwen draait alles om efficiënt werken. Dit is uitgelegd op de pagina Waarom is Office Programs uniek in MS Access?

Het Office Programs Access Application System

Het maatwerk

Met alleen de basiscomponenten draait uw MS Access applicatie al als een volmaakte applicatie. Alles wat een echte applicatie nodig heeft is aanwezig. Wat nu nog rest is het gedeelte maatwerk er omheen bouwen. En wat het efficiënt maakt is, dat er (intern) ook blauwdrukken zijn waarmee elk gewenste functionaliteit op dezelfde professionele wijze kan worden gebouwd. En wat het nog efficiënter maakt, is dat er diverse kant en klare modules kunnen worden ingezet. Heeft u bijvoorbeeld een facturering systeem nodig of een klanten beheer systeem, dan kunnen we dat gewoon implementeren. Alles komt in één applicatie want het is erg belangrijk dat de data in één bron is. Tenzij het niet anders kan natuurlijk.

En al die basiscomponenten, modules en delen van het maatwerk worden steeds geperfectioneerd en uitgebreid. Het geheel wordt continu compatibel gehouden d.m.v. updates.

Geen Active-X elementen en niet versie afhankelijk

Systeembeheerders hebben er (terecht) het broertje dood aan als werknemers software gaan installeren. Het enige dat nodig is om een Office Programs Access applicatie te laten draaien is MS Access en dat is standaard inbegrepen in het Office pakket (ook voor bedrijven).

Wat ook belangrijk is, is dat in een Office Programs Access applicatie:

 • Geen Active-X elementen worden gebruikt.
 • Geen verwijzingen naar de bibliotheken van Outlook, Excel, Word etc. zijn ingesteld. De samenwerking met die programma's gaat middels een methode waarbij dat niet nodig is.

Bovenstaande voorkomt allerlei problemen wanneer een bestand er niet is, bijvoorbeeld als uw Access applicatie naar een ander systeem is verplaatst. Verwijzingen in een bibliotheek zijn altijd versie gerelateerd. Ook daar heeft u dan nooit problemen mee.

Geen onnodige kosten

Hoe amateuristischer een applicatie is gemaakt, hoe afhankelijker je bent van de ontwikkelaar. M.a.w.: hoe slechter de ontwikkelaar presteert, hoe meer kosten er gemaakt zullen worden. Om maar te zwijgen over de bijkomende problemen...

 • Oorzaak van de ellende begint bij een niet goed doordacht plan van aanpak.
 • Zonder een goed onderhoud systeem (uitgelegd op de pagina Waarom is Office Programs uniek in MS Access?) moeten veel zaken handmatig worden geregeld. Ja, inderdaad, de ontwikkelaar staat dan graag voor u klaar. Maar beter is dat dat helemaal niet nodig is. Straks meer hierover.

Het komt er dus op neer dat wanneer de ontwikkelaar niet over de juiste middelen beschikt, hij niet meer 'verdient', maar wel meer omzet maakt... Op die manier betaalt u niet alleen voor wat u afneemt, maar ook voor het gebrek aan middelen oftewel het gepruts!

Eerst proberen

Voordat we daadwerkelijk aan de slag gaan wilt u wellicht graag eerst eventjes de eigenschappen van een Office Programs Access applicatie zelf ervaren. Dat kan met een demo. Elke applicatie werkt namelijk helemaal hetzelfde.

 • Test o.a. de gebruiksvriendelijkheid. Een paar dingetjes.
  • Gaat de invoer supernel en kan ik vooraf dingen naar mijn hand zetten?
  • Moet ik basishandelingen eerst gaan leren of spreek het allemaal voor zich?
  • Werkt het overal hetzelfde of moet ik op elke locatie weer iets nieuws leren?
  • Is bij het verwijderen van records een veiligheid ingebouwd zodat gerelateerde info niet per abuis wordt verwijderd?
  • Als ik ergens een ID wijzig, wordt dat dan elders mee gewijzigd zodat er geen data verloren raakt?
  • Test hoe eenvoudig je fantastische rapportages maakt. Er zijn verschillende mogelijkheden.
 • Test of foute invoer en/of handelingen goed worden onderschept. Gebruikers kunnen allerlei gekke dingen doen. Boots het na.
  • Doe gekke en ongebruikelijke dingen op je toetsenbord terwijl je iets aan het invoeren bent.
  • Probeer een invoerscherm te sluiten zonder verplichte velden te hebben ingevuld.
  • Kortom: haal de applicatie door elke gewenste vuurproef.

En wat leuk is: ontdek dingen die u nog nooit in een MS Access applicatie heeft gezien. Ervaar authentiek vakwerk zoals ze het bij Microsoft graag zien.

Volgende stap: Plan van aanpak of neem direct Contact op.

Een goed plan van aanpak voor de bouw van een MS Access applicatie is van cruciaal belang. Laat het de expert uitwerken.